Efektywne zarządzanie lochami w czasie ciąży warunkuje maksymalizację wyniku produkcyjnego. W bezpośredni sposób wpływa na kondycję urodzonych prosiąt, przebieg laktacji oraz okres, po którym locha będzie w stanie zajść w kolejną ciążę. Należy zadbać także o spełnienie szeregu wymogów środowiskowych oraz odpowiednie żywienie loch prośnych.
Lochy prośne – jak zadbać o ich kondycję zdrowotną?
Lochom prośnym należy poświęcić szczególną uwagę. Od ich kondycji zdrowotnej zależy bowiem pomyślny przebieg ciąży. A w rezultacie – wraz z odchowem prosiąt – opłacalność całego procesu produkcji. Dlatego też ważne jest odpowiednie żywienie loch prośnych przy zastosowaniu jakościowych pasz.
To jednak nie wszystkie wyzwania. Konieczne jest spełnienie wielu wymogów o charakterze środowiskowym, które również odgrywają ważną rolę w procesie produkcyjnym trzody chlewnej. Wiążą się one z warunkami, w jakich w trakcie ciąży przebywają lochy prośne.
Najważniejsze wymagania środowiskowe:
- zapewnienie właściwej powierzchni,
- zapotrzebowanie na wymianę powietrza,
- dopuszczalny poziom stężenia gazów w budynku.
Optymalne warunki dla loch prośnych
Test ciążowy można wykonać po upływie co najmniej 23 dni od daty pierwszej inseminacji. Następnie, najpóźniej do 28. dnia ciąży, lochy z pojedynczych kojców w sektorze inseminacyjnym należy przenieść do kojców grupowych w sektorze ciążowym.
W kojcach grupowych mieści się zwykle 6-8 loch. Wymagają pogrupowania zwierząt według ich wielkości i kondycji zdrowotnej. Bardzo ważne jest, żeby lochy w gorszej kondycji były utrzymywane w takich warunkach, które umożliwiają zaspokojenie ich potrzeb.
Poniżej przedstawiamy tabele dotyczące poszczególnych wymagań środowiskowych dla loch prośnych.
Powierzchnia kojca | Szerokość szczelin w ruszcie | Szerokość beleczek w ruszcie | Lita powierzchnia | Powierzchnia wylotów | Długość boku kojca | Szerokość kojca | |
Odizolowane lochy prośne | |||||||
Kojec pojedynczy | 20 mm | 80 mm | – | – | 2 m | 0,6 m | |
Lochy prośne utrzymywane w grupie | |||||||
W grupie do 5 | 2,475 m | 2,41 | |||||
W grupie 6–39 | 2,25 m | 20 mm | 80 mm | 1,3 m | 15% | 2,81 | |
W grupie powyżej 39 | 2,025 m | 2,81 |
Grupa technologiczna | Maksymalne | Minimalne |
Kojec porodowy | 200–250 | 30–50 |
Lochy prośne | 125–150 | 20–30 |
CO | CO | CO2 | CO2 | NH3 | NH3 | H2S | H2S | |
% | ppm | % | ppm | % | ppm | % | ppm | |
Dorosłe świnie (grower, finiszer, lochy) | 0,005 | 50 | 0,30 | 3000 | 0,020 | 20 | 0,001 | 10 |
Prosięta i warchlaki | 0,003 | 30 | 0,25 | 2500 | 0,001 | 10 | 0,005 | 5 |
Temperatura | 16–20°C |
Znaczenie receptury paszy dla loch w procesie produkcji
Warunki środowiskowe są jednym z elementów decydujących o skuteczności schematu żywienia loch prośnych. Należy także pamiętać o stosowaniu wydajnych pasz, umożliwiających utrzymanie loch w jak najlepszej kondycji. Odpowiednia receptura paszy dla loch pozwala na przykład na ogólny przyrost masy ciała, co minimalizuje ryzyko wychudzenia. W ten sposób innowacyjne produkty Cargill oraz odpowiednie aspekty środowiskowe przyczyniają się do zwiększenia szans na pomyślny przebieg ciąży u loch prośnych.