Współczesna hodowla

rolniczka z prosięciem

Hodowla bez problemów

Współczesna produkcja trzody stawia przed hodowcami wiele wyzwań. Postęp genetyczny sprawia, że zwierzęta stają się coraz bardziej wydajne i jednocześnie coraz bardziej wymagające. Większa liczebność miotów przekłada się na potrzebę wyprodukowania większej ilości mleka. To z kolei powoduje, że utrzymanie optymalnej kondycji loch staje się jeszcze ważniejsze, niezależnie od fazy produkcji. Dzięki zastosowaniu produktów z linii Livelle oraz wsparciu zespołu Cargill produkcja w stadzie podstawowym jest łatwiejsza i bardziej efektywna.

Jak poprawić efektywność produkcji?​

Liczebność miotu​

Obecny trend polegający na dążeniu do zwiększenia liczebności miotu, może mieć negatywny wpływ dla wydajności hodowli poprzez zwiększenie liczby martwo urodzonych prosiąt oraz podwyższenie poziomu śmiertelności prosiąt ssących.

Przeżywalność prosiąt​

Przeżywalność prosiąt to istotny parametr określający procentowo, jaką liczbę prosiąt można faktycznie uzyskać od lochy. Oprócz liczebności miotu uwzględnia straty w początkowej fazie hodowli, dlatego miarodajnie określa efektywność produkcji.

Efektywność​

Specjaliści z firmy Cargill opracowali innowacyjny program żywieniowy, który umożliwia zwiększenie przeżywalności prosiąt.

Wyższa przeżywalność prosiąt - jak ją osiągnąć?

Istnieją cztery podstawowe czynniki wpływające na przeżywalność prosiąt. Wszystkie z nich związane są z prawidłowym żywieniem lochy.

Bilans energetyczny pasz dostarczanych lochom

Odpowiednie zbilansowanie dawki jest kluczowe dla efektywnego żywienia trzody, dlatego specjaliści Cargill opracowują skład mieszanek w oparciu o Net Energy Balance – parametr precyzyjnie określający wpływ bilansu energetycznego na liczbę odchowanych prosiąt i wagę lochy w następnym cyklu. Idealny poziom NEB zawiera się w przedziale 2,5 i 2,65 NEB Ratio.

Stopień otłuszczenia loch

Jaką rolę pełni tkanka tłuszczowa u lochy?

  • wpływa na płodność,
  • decyduje o długowieczności,
  • stanowi rezerwę energetyczną,
  • zapewnia rezerwy witaminowe,
  • służy jako izolacja termiczna.

Wszystkie te aspekty wpływają na rozwój płodu i zdolność loch do odchowu prosiąt. Aby zwiększyć przeżywalność prosiąt, ważne jest utrzymanie optymalnej kondycji lochy we wszystkich fazach cyklu produkcyjnego. Aby to osiągnąć, niezbędne jest właściwe żywienie.

Poziom żywotności prosiąt tuż po porodzie i parametry siary

Żywienie loch wpływa na żywotność nowonarodzonych zwierząt, co jest kluczowe w zwiększaniu przeżywalności prosiąt.

Prawidłowe żywienie ma również wpływ na ilość i skład siary (immunoglobuliny, zawartość składników odżywczych).

Przebieg porodu i laktacji

Czynniki te mają oczywisty wpływ na przeżywalność najmłodszych zwierząt, chcąc zapewnić prawidłowy przebieg obu tych faz, konieczne jest właściwe żywienie lochy – zarówno w okresie ciąży, jak i podczas odchowu prosiąt. Sposób karmienia loch wpływa także na:
  • poziom mleczności,
  • ilość suchej masy w mleku.

Wyzwania dla hodowli trzody chlewnej

Zaufaj fachowej wiedzy Cargill

Wyzwaniom nowoczesnej hodowli są w stanie podołać jedynie firmy o ugruntowanej pozycji na rynku, posiadające niezbędne doświadczenie, zaplecze technologiczne, zasoby, procedury i wykwalifikowanych specjalistów.

W Cargill działamy według precyzyjnie zdefiniowanych i sprawdzonych schematów organizacyjnych. W miarę potrzeb, aktualizujemy je na bieżąco, by jak najlepiej i jak najszybciej odpowiadać na zmieniające się potrzeby rynku. Wspierając hodowców trzody chlewnej, opracowujemy innowacyjne produkty i dzielimy się specjalistyczną wiedza.

Dzięki temu pomagamy hodowcom w budowaniu ich pozycji rynkowej i osiąganiu sukcesu w hodowli trzody chlewnej.

Zwiększanie efektywności produkcji

W związku z postępem w obszarze genetyki, hodowla trzody chlewnej staje się coraz bardziej wymagająca. Ogólny trend polegający na zwiększaniu liczebności miotów to nie tylko potrzeba produkowania większej ilości mleka, to także konieczność kompleksowego zadbania o kondycję zdrowotną loch i przeżywalność prosiąt.

Cargill tworzy i wdraża innowacyjne rozwiązania w obszarze programów żywieniowych. Nasze pasze pełnoporcjowe, koncentraty i basemixy do żywienia loch umożliwiają hodowcom osiąganie dobrych wyników przy jednoczesnym braku problemów w stadzie podstawowym. Pozwalają na zwiększenie przeżywalności prosiąt i wydajności hodowli.

Produkty dopasowane do potrzeb loch

Cargill jako jeden z wiodących producentów pasz dla trzody chlewnej, opracował dwie nowe linie produktów – Livelle OPTIMUM i Livelle MAXIMUM, które przeznaczone są dla większości stad i genetyk utrzymywanych w Polsce, także dla tych o bardzo wysokiej wydajności. Nasze produkty dla loch prośnych i karmiących umożliwiają optymalizację procesu produkcji i zwiększenie jego efektywności. Dzięki naszym unikalnym recepturom i serwisie posprzedażowym produkcja trzody chlewnej jest profesjonalna i skuteczna.

Skontaktuj się z nami!